Home
Ontwerp
Advies
Realisatie
Specials
Cursus
Contact
News and events

Cursus


Deze cursus houtbewerking is voor mensen die graag met hun handen werken en graag snel resultaat zien. Voor mensen die praktische kennis willen opdoen, zowel voor professionele doeleinden als uit persoonlijke interesse.

In deze cursus gaat het om plannen, keuzes maken, beheersing over techniek en materiaal, leren omgaan met gereedschap en machines, tegenslagen verwerken, oplossingen verzinnen, heel veel plezier en uiteindelijk een eigenzinnig resultaat om trots op te zijn.
De techniek om tot een product te komen is van groot belang, daar wordt dan ook veel aandacht aan besteed.
Ieder object zal anders zijn omdat de mogelijkheden van alle deelnemers verschillend zijn en omdat er verschillende keuzes gemaakt zullen worden in de vormgeving. Ook daar wordt naar gekeken en over gepraat.


Door met kleine groepen te werken, maximaal 6 mensen, is er veel individuele aandacht. Het is dan ook mogelijk dat er binnen een groep mensen met een verschillend niveau meedoen. Daar waar beslist enige vaardigheid vereist is, wordt dat aangegeven in de cursusbeschrijving.

Voor deze cursus wordt geen voorkennis vereist.

De cursist wordt begeleid door gedreven leerkrachten met ruime praktijk ervaring.

Het bewerken van hout met klassieke handgereedschappen is nog steeds zeer in trek.
Met de handen iets maken zoals bijvoorbeeld zichtbare houtverbindingen hebben een individuele schoonheid.
In deze cursus maakt u oefenwerkstukken met professionele handgereedschappen zoals schaven, zagen, beitels enz. Met deze opgedane kennis heeft u een theoretische en praktische ondergrond om verdere projecten zelf te vervaardigen.

Voorts gaat u voor uzelf een klein werkstuk maken.

We laten u kennis maken met professionele elektrische gereedschappen zoals cirkelzaag, bovenfrees, boormachine, decoupeerzaag, kantenfrees, schuurmachine en het werken op de multifunctionele tafel (MFT) met geleiderail.
Tevens leert op een eenvoudige wijze een houtverbinding met maken. (Onder alle houtverbindingstechnieken die worden toegepast bij het maken van meubels is de zwaluwstaartverbinding een van de oudste verbindingen. Het maken van dit soort verbindingen is nog steeds een teken van vakmanschap. In deze cursus leert u met professionele gereedschappen een houtverbinding maken. We leren u zwaluwstaart- , lip- of vingerlas- en deuvelverbindingen maken in zowel open als halfverdekte uitvoering.

In de cursus worden enkele houtsoorten besproken en wordt een uitvoerige uitleg gegeven over de juiste schuurmethoden en de te gebruiken schuurmiddelen.
U leert in de praktijk omgaan met verschillende handschuurmachines zoals vlak-, rotatie- en bandschuurmachines.
U maak kennis met de bandvijl. Aansluitend worden verschillende meubelafwerkingen (conservering) onder de aandacht gebracht waaronder beitsen, oliën, lakken, werken met was en dekkende conserveringen.
Aan de hand van tekeningen, materiaallijsten, zaagplan en een stappenplan met foto´s en tips voert u diverse machinebewerkingen uit.

We geven u een adviezen met betrekking tot het inrichten van een werkplaats, de benodigde handgereedschappen, lijm, lijmklemmen (lijmtangen) en het conserveren.

Met de in deze cursus opgedane kennis kunt u zelf uw eigen meubels maken.

Born to Show   |  Laan van Broekpolder 98  |  1948 AR Beverwijk  |   Tel. 06-22364018  |  Email: info@borntoshow.nl  |  Copyright © 2006-2013 Born to Show.